Pizza met snijbiet

Lekker en makkelijk

Je hebt nodig: een pizzabodem (bv van Tante Fanny), snijbietbladeren, geraspte kaas.

Beleg de pizzabodem dik met de (hele, dus niet in kleine stukjes) snijbietbladeren. Strooi er lekker geraspte kaas op en zet de pizza in de op 200⁰ voorverwarmde oven. Kijk op het pak voor de juiste temperatuur en ook hoe lang de pizza in de oven moet.
Als de pizza gaar is en de kaas gesmolten kun je “aanvallen”.
Je kunt er natuurlijk ook nog andere dingen op doen, zoals bijvoorbeeld champignons.
Dit recept heeft Quintus, hij tuiniert op de Sleutelbloem, bedacht.

 

 

Snijbietsalade

Nog een recept met snijbiet, van Miranda en Coby, tuinleidsters van de Boterbloem.

Nodig: snijbiet, uitgebakken spekjes, geroosterde pijnboompitten en een dressing van: 1 theelepel honing, 1 eetlepel citroensap, 1 theelepel mosterd, wat peper en zout naar smaak.

Roer de snijbiet, de spekjes en de pijnboompitten door elkaar. Maak de dressing van de overige ingrediënten. Roer de dressing er door de snijbiet en je hebt een heerlijke salade.

Roer de snijbiet, de spekjes en de pijnboompitten door elkaar. Maak de dressing van de overige ingrediënten. Roer de dressing er door de snijbiet en je hebt een heerlijke salade.

 

 

Gesmoorde worteltjes

Ook van Coby en Miranda.

Je hebt nodig: een pond wortelen, 60 gram boter, 2,5 eetlepels honing, een snufje gemberpoeder en een halve tot hele eetlepel citroensap.

Breng in een pan water aan de kook. Doe hier de wortelen in en laat ze 5 minuten koken.
Giet ze af en spoel ze in heel koud water (ijswater).
Doe de boter en de honing in een braadpan op een laag vuurtje, doe er de gemberpoeder bij en het citroensap. Roer nu de wortelen erdoor en laat ze zachtjes pruttelen tot ze (beet)gaar zijn; knapperig mag natuurlijk. Lekker met krielaardappeltjes.

 

 

Brood pudding

Voor 8 personen:
225-275 g basterdsuiker, 1 kilo rabarber in stukjes,14 sneetjes brood zonder korst, 75g boter,
5dl slagroom, 2.5dl melk, 4 grote eieren, merg uit 1 vanillestokje, nog wat slagroom.

Strooi 200 gr. suiker over de rabarber en laat dit een uur intrekken. Bestrijk de sneetjes brood met boter. Leg 6 sneetjes brood met de beboterde kant naar onderen in een ovenschaal.
Verdeel de rabarber er over en dek dit af met 8 in vieren gesneden sneetjes brood met de beboterde kant naar onderen.
Klop de slagroom, melk, eieren, vanillemerg en 75 gr. suiker door elkaar en schenk dit mengsel in de ovenschaal. Zet de schaal minstens 1 uur (1 nacht mag ook ) in de koelkast.

Bak de broodpudding circa 1 uur “au bain-marie” in een voorverwarmde oven op 180 c: zet de schaal in een grote braadslee en vul deze tot halverwege de ovenschaal met kokend water.
Serveer er wat lobbig geklopte slagroom bij.
En smullen maar.

 

 

Zevenbladstamppot

Zevenblad: opeten kan ook!

Zevenblad is een heel bekend onkruid en heeft echt 7 blaadjes. het is heel hardnekkig in de tuin, maar... opeten kan ook!
Er is best wel veel in de tuin wat je kan eten, bv. brandnetels. Heel jonge bladeren als salade en van de iets oudere kun je soep maken. Ze kunnen ook in de stamppot.

En er is meer onkruid wat gegeten kan worden. Paardenbloemen, sommige zuringsoorten (gekookt of als sla). Weegbree is een lekker kruid in de soep. In de 17e eeuw wist men niets van vitamines, maar wel dat weegbree werkt tegen scheurbuik. Er zit veel vitamine C in. En zelfs eendenkroos van de vijver is eetbaar. Verzamelen en goed wassen. Met wat citroen erbij is het heerlijk bij vis.

Voor zevenblad stamppot heb je ongeveer een kilo bladeren en spruiten (uitlopers) nodig.
het zevenblad met hark of greep uit de grond ophalen, goed wassen en door gekookte aardappelen stampen met wat peper en wat olie of boter voor de smeuïgheid. Heel lekker, het smaakt een beetje 'nootachtig'.

zevenblad

 

Eetbare bloemen

Er zijn ook veel bloemen die eetbaar zijn, zoals Oost-Indische kers, viooltjes, rozen, goudsbloemen.

Pluk 's morgens, als de dauw net verdwenen is. Op dat moment ruiken de bloemen het meest en zijn ze fris. Ze hebben de beste smaak en insecten of ziekten hebben bij deze bloemen het minste kans.

Verwijder alle groene delen en knip de stengels van de bloemen. Maak de bloemen schoon, spoel ze voorzichtig en leg ze op een keukenpapiertje om te drogen.

 

Goudsbloemensaus

De goudsbloem is spectaculair van kleur en heeft een knapperige frisse structuur. Samen met bieslook vormen ze een kleurenfestijn en samen met dille en selder is goudsbloem heerlijk in aardappelpuree.
De blaadjes van de goudsbloem kun je in nog veel meer recepten gebruiken, bijvoorbeeld in vruchtensla, bij vis of in een omelet.

Lekker bij ijs of pudding
Je hebt nodig: 1 kop Goudsbloemblaadjes, 1 ei, 1 kop boter, 1 kop suiker, 1/2 eetlepel citroensap,1 koffielepel gerapte citroenschil, water.

Maak een smeuïge massa van de zachte boter, de suiker en het losgeklopte ei.
Voeg er de Goudsbloemblaadjes, het citroensap en de geraspte schil aan toe.
Plaats het pannetje au-bain-marie.
Meng heet water met de massa.
Roer tot er een dikke saus ontstaat.
Lekker bij ijs of pudding.

 

 Goudsbloem (Calendula)

 

Oost-Indische kers

De vrolijke Oost-Indische kers heeft een pittige smaak en is lekker in salades.
Wat de medicinale eigenschappen betreft, heeft Oost-Indische kers de reputatie een uitstekend antibioticum te zijn. De zaden, bladeren en bloemen kunnen je van dienst zijn bij infecties van de urine- en luchtwegen. Zowel infectieziekten als slijmvliesontstekingen worden aangepakt. Het voordeel van dit natuurlijk middel is dat het je maag en darmen geen last berokkent. Bovendien kan je lichaam niet immuun worden tegen de actieve stoffen. Je krijgt tevens meer weerstand waardoor je minder vatbaar wordt voor ziektes.

Je mond en keel kan je ontsmetten door duchtig op het blad van de Oost-Indische kers te kauwen. Noteer ook dat dit kruid de vorming van rode bloedlichaampjes stimuleert. Het zorgt voor een goede doorbloeding. Wie het koud heeft, kan toevlucht zoeken tot een kopje thee van Oost-Indische kers (l eetlepel kruid op l kopje kokend water, gedurende 10 minuten laten trekken). Die houdt het hoofd en de voeten lekker warm. De scherp smakend blaadjes en iets mildere bloemen bevatten veel vitamine C, en dat is mooi meegenomen. Ze bevorderen ook de eetlust. Het verse sap kalmeert dan weer de hoest. Tenslotte wordt er van dit kruid ook wel eens gezegd dat het de veroudering tegengaat... maar ouder worden we spijtig genoeg toch allemaal.

Gebruik fleurige rode, gele en oranje bloemen van de Oost-Indische kers om deze romige salade te serveren.

Ingrediënten voor 4 personen:

225 g roomkaas, 6 el crème fraiche, 40 g zalmsnippers, 1 tl geraspte sinaasappelschil, 1 el sinaasappelsap, 2 el fijngehakte citroenmelisse, 1 el fijngeknipt bieslook, 12 Oost-Indische kersbloemen (gewassen en gedroogd), slablaadjes.

Klop de roomkaas los met de creme fraiche. schep zalm, sinaasappelschil en-sap, en kruiden erdoor. Schep het mengsel in de bloemen.

Oost-Indische kers

 

Aardappelkoeken

Je hebt nodig:
1 kg aardappelen
3 eieren
150 gr. uien
50-100 gr. havermout
wat bloem
nootmuskaat, zout en peper naar smaak toevoegen.
 
Schil de aardappelen en rasp ze met een grove rasp. Zo nodig overtollig vocht afgieten. Doe de aardappelen in een schaal.
Roer er dan de eieren, de kleingesneden uien, de havermout en peper,zout en nootmuskaat naar smaak bij. Grondig roeren. Als de massa te vochtig is doe je er een lepel bloem bij.
Het mengsel in kleine porties ongeveer 15 á 20 minuten bakken in een koekenpan met deksel. Regelmatig omdraaien. Lekker met een salade.

Stamppot van aardappelen met radijs, bieslook en ontbijtspek

 Ingrediënten voor 4 personen:
1 à 1,5 kilo bloemige aardappelen
3 à 4 bosjes zeer verse radijs
125 ml crème fraîche
1 bosje bieslook
250 gr ontbijtspek in kleine dobbelsteentjes
50 gram boter
peper, zout en eventueel nootmuskaat

Verder nodig:
Pureestamper (geen staafmixer gebruiken dan wordt de puree net kauwgom)

Bereidingswijze:
Schil de aardappelen en snij deze in kleine stukken. Kook ze gaar in water met zout.
Bak het spek zachtjes uit in een droge koekenpan.
Was en snij het loof van de radijs klein. Knip de bieslook in kleine stukjes. Snij de radijsjes in plakjes en smoor de radijs 8 minuten zachtjes in de boter.
Giet de aardappelen af en stamp deze fijn. Roer de crème fraîche, radijsjes, radijsloof, spek en fijngeknipte bieslook erdoor. Maak op smaak met zout en peper en eventueel wat nootmuskaat. 

Rabarbermoes

Alleen de bladstelen worden gegeten. Snij de stelen in stukken van 2 cm en laat ze met weinig water koken. Als de stukken in vezels uit elkaar vallen is de rabarber klaar. Voeg naar eigen smaak suiker en eventueel een geklust eitje toe.

Rabarbermoes kan warm of koud worden gegeten. Je kunt het als bijgerecht eten of als dessert. Rabarber is ook goed te gebruiken in gebaksoorten, zoals vlaai of als een variant op appelgebak. Dan neem je in plaats van appels, gesneden rabarber.

Vanwege de zure smaak door het aanwezige “oxaalzuur” moet er veel suiker aan de groente worden toegevoegd. De stelen hoeven niet geschild te worden. Doe je dit wel, dan wordt de gekookte rabarber groen; anders krijgt de gekookte rabarber een rode kleur. Sommige mensen voegen, om het oxaalzuur te neutraliseren, wat kalk aan de rabarber toe, waardoor het een zachtere smaak krijgt; volgens anderen gaat dit juist ten koste van de smaak. Kalk bindt oxaalzuur waardoor het de opname ervan belemmert; in grote hoeveelheden is oxaalzuur zelfs giftig, maar dan moet je er wel heel veel (10 kilo) van eten.

Rabarberijs

Van José van de Sleutelbloem kregen we het “ijsrecept”. Op de Sleutelbloem hebben ze ervan gesmuld.

Voor ongeveer 16 ijsjes (bijv. Blokker konijnen) volgt hier het recept:

1 kilo rabarber in stukjes snijden van 1 cm (alleen de stengel, geen blad), in een pan doen en 300 gram witte basterdsuiker (of rietsuiker of kristalsuiker) en een halve liter water toevoegen.
Een kwartier laten koken en steeds met een vork doorroeren tot alle stukjes uit elkaar gevallen zijn in kleine draadjes.
Eventueel met de mixer een minuutje erdoor op de hoogste stand voor een extra fijn resultaat.
In ijsvormpjes gieten en laten afkoelen, dan in de vriezer zetten.

...............en wachten op een hele hete dag..............................

Stamppot boerenkool

Voor een ouderwetse stamppot heb je per persoon ongeveer 200 gram gesneden boerenkool en 350 gram aardappelen nodig.

Leg de geschilde en in stukken gesneden aardappelen in de pan en doe er net zoveel water op als wanneer je ze gewoon zou koken. Leg de boerenkool bovenop de aardappelen en kook het geheel 25 minuten. Afgieten (bewaar eventueel nog wat van het kooknat om er voor de smeuïgheid, als je niet te veel boter wil gebruiken, door te doen); stampen met een flinke klont boter, een flinke scheut hete melk en een lepel mosterd. En opscheppen maar.

Als je er van houd, is het erg lekker om er op je bord nog wat piccalilly door te doen.

Wil je eens een wat andere stamppot maken, dan roer je er per persoon zo’n 75 gram blokjes komijnekaas door. Uitgebakken spekjes doen het ook altijd goed.

Courgette alla Romana

Hoofdgerecht voor vier personen

4 courgettes
2 eetl. olijfolie
3 sjalotjes of 1 ui gesnipperd
2 teentjes knoflook, gehakt
500 g rundergehakt
10 gedroogde tomaten op olie, in reepjes
zout en vers gemalen peper
2 eetl. groene of rode pesto
150 g gorgonzola

ovenschaal

Voorbereiding:
Halveer de courgettes in de lengte en hol ze iets uit met en spitse lepel.
Snijd het vruchtvlees in stukjes. Verwarm de oven op 200 graden C

Bereiden:
Verhit de olijfolie en fruit hierin de sjalotjes en knoflook.
Voeg het gehakt er bij en bak het rul.
Schep de courgettestukjes, tomatenreepjes, zout peper en pesto erdoor.
Vet de ovenschaal in met wat olie van de tomaten.
Zet de courgettes naast elkaar in de schaal en schep het gehaktmengsel erin. Verdeel daarover de gorgonzola.
Zet het gerecht 20 minuten in het midden van de oven totdat de courgette gaar is en de kaas gesmolten is.

Bereidingstijd: ca 35 minuten

Serveersuggestie: Lekker met pasta.

Tips:
- de courgette kan worden vervangen door aubergine.
- in plaats van gorgonzola is zachte geitenkaas of Danish blue ook heel lekker.

Eet smakelijk

Pompoensoep

Van de hoofdtuinkabouter van de Goudsbloem kregen we dit lekkere recept voor pompoensoep.

Men neme een pompoen ja ja ! 2 grote uien, 2 à 3 handen linzen, 6 bouillonblokjes, kokosmelk zoveel als je lekker vind, 6 laurierblaadjes, 1 theelepel djintenpoeder, 1 theelepel korianderpoeder, wat zwarte peper en zout naar smaak (dat geldt eigenlijk voor alles).

Beetje olie in de pan, uien glazig bakken, pompoen met schil en al in stukken snijden, hup in de pan, linzen erbij, gaarkoken met eventueel een kopje water, bouillon erbij, djinten, koriander, peper, zout, kokosmelk erin, de staafmixer er doorheen, en dan wat laten pruttelen met de laurier blaadjes, SMULLEN MAAR...................
Je kunt ook groene paprika mee koken, gewoon proberen!

Andijvie

Andijvie is met het koken een sterk slinkende groente en dan heb je 400 gram per persoon nodig. Ze kan ook rauw in een stampot worden gebruikt. Andijvie kan drie dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard. Het schoonmaken van de andijvie die met insecten zijn behandel je het zelfde als de sla. Wanneer je de andijviestruik in de lengte doorsnijdt, kunt u de aanwezige bittere pit gemakkelijk uitnemen, en dan in reepjes snijden.


Andijvie stamppot met spekblokjes.

Andijvie, aardappelen, magere spekblokjes, kerrie, ei en mosterd.

Aardappelen schillen en koken. Andijvie in smalle reepjes snijden, wassen en uitlaten lekken.
Magere spekblokjes uitbakken met kerrie naar smaak Als de aardappelen gaar zijn, afgieten, fijnstampen (evt. met de mixer) samen met het ei en een flinke lik mosterd naar smaak. De andijvie en spekblokjes hier doorheen mengen.  

Courgette

Courgette is een groene vruchtgroente, familie van de komkommer.  Ze worden niet rauw gegeten. Ze moeten niet te dik of te groot zijn, zijn ze dat wel dan zijn ze goed voor de soep. Courgette kunnen tot een week op een koele plaats, niet in de koelkast, worden bewaard.

Courgettesoep.

2 flinke dikke courgettes, 1 pot runderbouillon met vlees, 1 runderbouillonblokje, bruchetta of Italiaanse kruiden.

De courgette wassen en in kleine stukjes snijden. Opzetten met water en gaarkoken. Van het vuur afhalen, pureren en water toevoegen tot de gewenste dikte. De pot bouillon erbij doen en aan de kook brengen. Op smaak maken met de runderbouillonblok en eventueel wat bruchetta of Italiaanse kruiden.

Courgette met vis en tomaat.

2 kleine courgettes in stukjes gesneden, 4 ontvelde tomaten kleingesneden, 1gesnipperde ui, olijfolie of zonnebloemolie, kabeljauwfilet, evt. uit de diepvries, viskruiden.

De olie verhitten en de ui erin fruiten. De courgette erin roerbakken, ongeveer 3 minuten. De tomaten erbij doen en alles gaar laten worden. De ontdooide vis kleinsnijden en toevoegen aan het geheel. Ook dit gaar laten worden. Op smaak maken met viskruiden en peper en zout. Lekker met zilvervliesrijst of gebakken aardappelen. 

Snijbiet

Snijbiet is erg gemakkelijk en snel klaar te maken. Was de groente en snijd ze in ongeveer 2 centimeter brede repen. Neem een grote pan en giet er een scheutje olie in. Laat de snijbiet 10 -15 minuten stoven. Schep de groente ondertussen een paar keer om. Heerlijk met (kerrie-uien) sausje bij aardappels.

Ovenschotel snijbiet met aardappel

Ingrediënten: 1 bos snijbiet, in repen gesneden, 1 uitje, gesnipperd, een scheutje olijfolie, 500 g aardappels, geschild en in stukken, 1 dl melk, klontje boter, 2 eieren, peper en (kruiden)zout, nootmuskaat, 1 theel. mosterd, 75 g geraspte kaas, 1 beschuitje of 4 eetl. paneermeel

Bereiding: Kook de aardappels gaar en maak er met melk, boter, peper, zout, mosterd en nootmuskaat een lekkere puree van. Roerbak de ui in olie en voeg na een aantal minuten beetje bij beetje de snijbiet toe. Maak de snijbiet op smaak met een snufje peper en zout en roer er het paneermeel of beschuitkruim door. Vet een ovenschaal in en schep de aardappelpuree op de bodem en tegen de kanten zodat een dikke pureebekleding ontstaat. Schep de snijbiet in de schaal en verdeel het. Klop de eieren los, meng er de geraspte kaas door en giet dit over het geheel. Zet de schotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 175°C tot de bovenkant mooi lichtbruin is. Lekker met een (komkommer)salade erbij.
Ook stukjes paprika en gedroogde tomaat (in olijfolie) passen goed in deze ovenschotel.
Variatie extra gevuld. Meng door de snijbiet gebraden gehakt, blokjes ham of stukjes salami.

Pasta met snijbiet

Ingrediënten: 1 bosje snijbiet, 1 ui, gesnipperd, 2 tenen fijngesneden knoflook, een scheutje olijfolie,
1 dl tomatensaus of 3 eetl. tomatenpuree en een scheutje water, evt. 2 gepelde tomaten in stukjes,
(6 olijven, zonder pit, in stukjes gesneden), 80 tot 100 g oude kaas of feta, 1 theel. Italiaanse kruidenmix, evt. meel of maïzena als bindmiddel.

Bereiding: Was de snijbiet en snijd ze in korte stukjes of smalle reepjes. Fruit de ui in olie en voeg er de gesneden groente en Italiaanse kruiden bij. Laat de groente slinken en voeg de (olijven), knoflook, tomatensaus en eventueel stukjes tomaat toe. Kook ondertussen de pasta beetgaar. Roer de knoflook door de groente-tomatensaus en bind deze eventueel met meel of maïzena. Dien de pasta op met de saus en rasp de kaas of verbrokkel de feta erover.
Ook lekker met een ‘kindertuin’-salade erbij natuurlijk!
Eet smakelijk!

Aardbeienrabarberjam

Ingrediënten:
• 6 stengels rabarber
• 1 kilo aardbeien
• sap van 1 citroen
• 1 vanillestokje, gehalveerd
• 150 gram suiker
• schone, gesteriliseerde (in heel heet water met een beetje soda gewassen en met heet water nagespoelde) jampotjes.

Bereiding:
Was de rabarber en snijdt ze in stukken van ongeveer twee centimeter.
Was de aardbeien en haal voorzichtig de kroontjes eraf.

Kook in een pan zonder deksel de rabarber, aardbeien, citroensap, het vanillestokje en de suiker 90 minuten op middelhoog vuur of tot de vruchten ingekookt en dik geworden zijn. Kijk halverwege even of er nog voldoende vocht in de pan zit en voeg eventueel een beetje water toe. Controleer de dikte van de jam door een paar druppels op een schoteltje te laten vallen en dat 5 minuten in de koelkast te zetten. Schenk de jam in de schone potjes.

Tuinkers

…om te weten.

Tuinkers, sterrenkers of bitterkers is waarschijnlijk het snelst groeiende groentegewas. Vooral als je het in de kamer in een plastic bakje, bvb zo een waar aardbeien in hebben gezeten, zaait. Na een paar dagen kun je het al afsnijden en eten. De wilde soort komt voor van Afrika tot in de Himalaya in Azië.

…om te zaaien in de aarde.

In de tuin kun je tuinkers zaaien van maart tot in september. Het zaad is in zakjes te koop bij tuincentra en niet duur. Je zaait het in rijen dicht bij elkaar. De plantjes worden 6 à 7 centimeter hoog. Met een mesje vlak boven de grond afsnijden en eten maar!

  ...om te maken

Tuinkers wordt meestal rauw gegeten. Het heeft een sterke smaak, een beetje bitter, en smaakt daardoor heerlijk bij vlees, vis of in salades. Was de tuinkers heel voorzichtig, laat het uitlekken en dep het droog met een doek. Doe dit heel voorzichtig, anders gaat de tuinkers kapot.

…om te eten.

Doe een klein beetje suiker en citroensap over de tuinkers; heerlijk op de boterham.
Ook met kaas, bleekselderij, tomaat, ei en ham is het smullen.
 

Tuinkerssalade.

Ingredienten: 4 ons tuinkers, 2 ons radijsjes, 4 hardgekookte eieren, 1 geraspte ui, 1 fijngehakte augurk, 2 gekookte aardappelen in kleine blokjes gesneden, 2 eetlepels mayonaise en een klein beetje citroensap.
 
Bedreiding: De tuinkers goed wassen, voorzichtig droog deppen met een doek en grof hakken. De radijsjes schoonmaken en raspen. De eieren goed fijnmaken en alles door elkaar roeren, samen met de geraspte ui, augurk en aardappelstukjes. De mayonaise en het citroensap door elkaar roeren en voorzichtig door de salade scheppen. Op een bord scheppen en als je zin hebt en het lekker vind, de randen versieren met gebakken brood of gebakken aardappeltjes.