Welkom bij de Kindertuinen Delft!

Bladluis

Juni 2020: Bladluis is nieuwsgierig naar de internationaleschool 

Enige tijd geleden las Bladluis dat de internationale school is komen tuinieren op de Boterbloem.
Hij was dus nieuwsgierig hoe dit ging. Hij stelde zich n.l. voor dat diverse talen een probleem zouden geven. Maar gelukkig spreken de begeleiders een aardig bekje Engels en de meeste kinderen begrijpen het meestal goed. Inmiddels zijn ze druk bezig met het leren hoe je een tuintje moet bewerken en is er meer geplant en gezaaid dan op onderstaande foto.

De kinderen, die iedere dinsdag op de fiets van en naar het complex komen, zijn dan ook zeer enthousiast!

Genoeg reden voor Bladluis om eens een praatje te maken met hun begeleider
Mark Shillitoe
Bladluis: Wat is het specifieke aan het onderwijs van de Internationale school?
Mark: Natuurlijk hebben wij te voldoen aan de normale vakken als taal, rekenen en aardrijkskunde. De vakken als wereldverkenning, sociale vaardigheden natuur, kunstzinnige vormgeving integreren wij in die vakken. De kinderen hebben hierbij een belangrijke invloed van de keuze van het thema.
Bladluis:Hoe zie jij het tuinieren bij ons in een van deze vakken passen?
Mark:Natuur is het ervaren van hoe een plant groeit en bloeit en wat er bij komt kijken om een goede oogst te krijgen. Voor wat betreft sociale vaardigheden leert men dat een maatschappij niet allen met professionals werkt maar dat er ook veel werk wordt verricht door vrijwilligers. Hij is dan ook blij met de mogelijkheden die wij aan hun bieden.

Bladluis:Je moet wel een brede opleiding hebben om overal wat van te weten?
Mark:Natuurlijk zijn het deels ook mijn interesse gebieden maar, gelukkig hebben we meerdere docenten.
Bladluis:Tot slot, hoe ben je aan ons als stichting kindertuinen gekomen?
Mark:Tja, tijdens mijn laatste verhuizing kwam ik in gesprek met Bruun van der Stueijt en al pratende over het een en ander kwamen we op de stichting terecht. Het leek mij een leuk project om met de kinderen te ondernemen.

Bedankt Marc voor dit openhartige gesprek:

Openavonden kindertuinen 2019 

Zoals ieder jaar zijn er voor de zomervakantie openavonden op de vier tuincomplexen van de Kindertuinen Delft. Dus tijd voor Bladluis om zijn jaarlijkse bezoekjes aan de vier tuinen af te leggen.Het eerste tuincomplex waar hij naar toeging was “de Boterbloem”. Wat hem op deze tuin opviel is dat het ook een natuurtuin is. Er zijn daar velden waarin wilde bloemen staan waar bijen van houden. De kinderen hebben deze avond met veel enthousiasme  hun tuintje laten zien aan ouders, opa/oma, en andere belangstellenden. Er was een loterij met als prijs een kinderboek. Raar was dat ieder die een lot trok prijs had. Ook kon men 3D kaarten kopen, waarvan de opbrengst ten goede kwam aan de tuin. Natuurlijk was er de gebruikelijke catering met dit maal meer aandacht voor gezonde snacks. Al met al was het een zeer geslaagde avond.

Op “de Zonnebloem” werden we ontvangen met een gezellig accordeon muziekje. Zoals Bladluis al een paar jaar opvalt, is dat de Zonnebloem een pracht aan bloemen heeft, ook dit jaar weer. Er was  veel belangstelling voor de bijen, die achter in de tuin bewonderd konden worden. De imker gaf enthousiast uitleg over het wel en wee van deze nuttige beestjes. Bij de uitgang kreeg je gratis enkele gekweekte producten mee,  zoals sla en spitskool.

Het derde complex dat Bladluis heeft bezocht was “de Sleutelbloem”. De sfeer was gezellig.  Ook hier was een loterij met leuke prijsjes.  Bladluis kwam hier Anouk tegen, die volgens de tuinleiding de jongste tuinster is bij de Sleutelbloem, met een paar mooie kolen, die zij graag wilde laten zien.

De laatste tuin die Bladluis bezocht, was “de Goudsbloem”. Hier werd hij welkom geheten door de kippen die vrolijk aan het scharrelen waren. Het team van de Goudsbloem heeft dit jaar een gedeelte van het tuincomplex ingericht voor vergeten groenten, zoals pastinaak en aardperen, zodat de kinderen ook hiermee kennis kunnen maken. Ieder jaar weer heeft Bladluis bewondering voor de kinderen, die hun tuintjes weer netjes hebben verzorgt om deze vervolgens vol trots aan iedereen te tonen. Ook bewondering voor de enthousiaste vrijwilligers, die hun best doen om het de kinderen naar hun zin te maken en uit te leggen hoe getuinierd moet worden. Petje af!

Uw  tuinverslaggever,   Bladluis

Excursie Rijkzwaan

Naar aanleiding van de sponsoring aan onze stichting Kindertuinen Delft hebben wij een excursie gemaakt naar het zaadveredeling bedrijf RijkZwaan in de Lier.
Na een enthousiaste uitleg door Gerard Hulisz over het bedrijf hebben we een rondleiding gemaakt door een deel van het bedrijf. Helaas was, door de vrijdag middag, niet alles in werking maar gelukkig hebben we een aardige indruk gekregen van wat er zoal met een zaadje gebeurd om er een goed product van te maken, waarvan men zeker is dat het doet wat men er van verwachten mag. Onderstaande foto’s laten respectievelijk de uitleg, het zaad wassen, het inpakken in zowel zakjes als in blik en het enorme magazijn.

Tot slot van deze excursie hebben wij  samen met Gerard bekeken wat RijkZwaan  ons aan zaden kan leveren.Om kort te zijn het was een zeer interessante en vruchtbare middag.

Uw verslaggever,    Bladluis
 

Bladluis kon door omstandigheden helaas niet mee doen aan de laatste crowndfunding acties.

De dag van de spelmiddag bij de Sleutelbloem had hij een verjaardag, die gevierd werd bij familie op de Veluwe. Daarom kon hij ook niet op de aansluitende dankborrel van het bestuur zijn. Wel heeft hij vernomen dat het een zeer geslaagde middag was en dat er zeer enthousiast door zowel de vrijwilligers als het bezoek is deelgenomen aan de goed georganiseerde spelletjes. Op de dag dat er werd gezwommen voor poep was Bladluis op vakantie. Daar hij een oud zwemmer is had hij hieraan graag meegedaan en zijn baantjes had willen bijdragen.Ik heb dus het één en ander met aandacht gevolgd door verhalen van vrijwilligers en de stukjes uit de kranten.

Eén ding wil ik kwijt: Ik heb heel veel bewondering voor alle vrijwilligers, die zich hebben ingezet voor het slagen van de crowndfunding actie. Zij hebben toch maar mooi het streefbedrag bij elkaar weten te sprokkelen.
Natuurlijk gaat ook de dank uit naar alle donoren en bedrijven, die hun sponsoring hebben toegezegd.
 

Dick v.d. Wel

Daar Dick van der Wel na het tuinseizoen 2018 gaat stoppen als hoofdtuinleider van de Goudsbloem heeft Bladluis een digitaal, je leest het goed, interview afgenomen. Hieronder vindt je het relaas.
B: Hoelang ben jij betrokken bij de stichting kindertuinen?
D: Vanaf het begin dat was 1997 .

B: Ben je altijd op de Goudsbloem geweest en heb je nooit bij een andere tuin gewerkt, ook geen B: behoefte aan gehad?
Nee altijd bij de Goudsbloem hoor toen was dat lekker dicht bij mijn huis

B: Heb jij meegedacht in het tot stand komen van de Goudsbloem tuin?
D: Dat dacht ik wel er was toen een hek en een pad in het midden , later kwam het tuinhuis, compostbak , schuurtje ,kassen en pizzaoven ohja en afdak voor en achter het tuinhuis .

B: Ben je van het begin hoofdtuinleider geweest of ben je als hulpje begonnen?
D: Ik heb als ik mij goed herinner twee seizoenen een groepje kinderen begeleid en daarna het stokje overgenomen van Jopie mijn mentor maar Jopie is tot het einde mijn mentor gebleven hoor .

B: Ik heb begrepen dat jij veel leuke ideeën op de tuin heb verwezenlijkt. Waar haal je de inspiratie vandaan en wat is het geheim hiervan¬?
D: Geen geheimen hoor ik vind veranderingen leuk en motiverend weer iets anders verbreekt een sleur .

B: Hoe is je omgang met de vrijwilligers, en je mede hoofdtuinlijders en hoe met de kinderen en ouders?
D: Dat moet je eigenlijk aan hun vragen maar ik dacht wel goed ik vind vooral het contact met de kinderen leuk lekker lachen en dollen niet alleen maar tuinieren tot af en toe ergernis bij de begeleidsters helaas .

B: Hoe zie jij de toekomst van de stichting kindertuinen?
D: Ben zeer somber zonder structurele subsidie en de terugloop van het aantal kinderen .

B: Zijn er nog andere dingen cq opmerkingen die jij kwijt wil?
D: Nee eigenlijk niet het was een leuke tijd maar de motivatie is weg ik kan geen onkruid meer zien

B: Wat ga je doen nu je meer vrijetijd krijgt?
D: Eerst maar eens genieten van het niets moeten heb hobby’s zat hoor .
Bladluis bedank Dick voor dit interview en wenst hem veel goede-en gezonde jaren toe

Leidse schooltuinen op bezoek bij de Delftse kindertuinen

Door het uitlopen van het eerdere programma waren ze om 13.00uur aanwezig en doordat zij een behoorlijke trek hadden werd snel de lunch klaargezet en werd deze met smaak op gegeten.

Na de lunch vertelden  Lars en Rinus over de Stichting kindertuinen Delft en werden door hen vragen beantwoord. Hierna volgde een gemoedelijke rondwandeling over het complex. Aan het eind van de gezellige geslaagde middag werd er natuurlijk een groepsfoto gemaakt.

Uw verslaggever: Bladluis

Open Avonden 2018

Zoals ieder jaar heeft Bladluis ook dit jaar weer de Open Avondenn van de kindertuinen Delft bezocht. Helaas vergiste hij zich in de datum van de Sleutelbloem. Deze was op donderdagavond 28 juni, en Bladluis leefde in veronderstelling dat het vrijdagavond 28 juni was. Laten wij het maar op leeftijd houden, maar dom is het wel.  Bladluis hoorde wel van verschillende bezoekers dat het erg gezellig was en dat de tuin er gelikt uitzag.
Maandagavond 2 juli was het de beurt aan de Boterbloemkinderen om hun tuintjes te laten bewonderen. De Boterbloem is duidelijk een ander soort tuin vergeleken met de drie andere kindertuinen. Zij tuinieren  meer natuurlijker en laten de natuur gecontroleerd zijn gang gaan.
De opkomst van bezoekers was buitengewoon groot m.n. de ouders van de school groep kwamen in een drom tegelijk het complex op.
Al met al was het een zeer geslaagde avond, waar we ook enkele contacten hebben gemaakt.
Dinsdag 3 juli was het open avnond voor de Zonnebloem. Wat bladluis opviel was dat de aandacht werd getrokken door de imker, die dit jaar zijn kolonie bijen op het complex heeft geplaatst. Zeer leuk en leerzaam om te zien.
Ondanks de droogte lag de tuin er keurig bij en werd er door de kinderen aardig geoogst.
Vrijdag 7 juli was het beurt aan de Goudsbloem. Dick v.d Wel zijn laatste opendag als hoofdtuinleider. Hij gaat na vele jaren stoppen. Maar goed,  dat neemt niet weg dat de tuin er weer pico bello uitzag. De kippen waren weer druk bezig en trokken weer ieders belangstelling.
Ook dit jaar hebben de kinderen weer goed hun best gedaan om hun tuintje zo mooi mogelijk te presenteren.
Uw  tuinverslaggever,   Bladluis

Bladluis is weer wakker.

In de regenperiode is bladluis niet zo actief. Hij houdt niet erg van nattigheid.
Nu het weer wat droger is geworden voelt hij zich alweer een stuk lekkerder.
Onze tuindertjes konden het snel merken aan de luizen die zich tegoed  aan de tuinbonen. Zo ook, Caro Boelsums die voor het tweede jaar een tuintje heeft op 
“de Boterbloem”. Vorig jaar tuinierde ze samen met haar zus Suse en vond het zo leuk en gezellig dat zij ook dit jaar een tuintje wilde. 
De sfeer op de tuin en de binnen de groep vind zij heel fijn.  Van de geoogste gewassen vindt zij de courgette niet zo lekker, zelfs vies.
Caro is 10 jaar en zit in groep 7. Hoe kan dat vroeg bladluis? Als je 10 ben zit je toch in groep 6. Dat klopt antwoorde Caro ik heb groep 3 en 4 in een jaar gedaan.
Knap hoor. Wat zijn de hoby’s die Caro heeft: uiteraard tuinieren, badminton, buiten spelen en daarbij vooral boomklimmen, 
ze heeft zangles bij de VAK en zingt Engelse pop. Haar favoriete artiesten zijn Adele en Anouk.
Bladluis bedankt Caro voor dit openhartige interview.


Bladluis mee op excursie bij UrbanFarmers

In Den Haag staat op het dak van de oude Philipsfabriek de stadsboerderij "UrbanFarmers" oftewel “UF002 De Schilde”, waar 90 ton vis en 45 ton groenten wordt gekweekt en geteelt. De voedingsstoffen die vrijkomen bij de visproductie, worden hergebruikt voor de groententeelt. De planten daarentegen zuiveren op hun beurt het water voor de visteelt. Dit systeem heet "Aquaponics".

De beleving van de aanwezige vrijwilligers: Alvorens men naar binnen ging, moesten we even wachten tot de groep compleet was.

Na een zeer enthousiaste introductie van onze gastvrouw en een verkleedpartij hebben we een rondwandeling gemaakt langs de vissen en het waterfiltersysteem behorende bij de visteelt. Vervolgens was het verblijf van de groententeelt aan de beurt, de kassen, waar wij een kropje sla en een heerlijk tomaatje gingen oogsten.

Aan het eind van deze rondwandeling door de kas hebben wij geproeft van diverse producten van de UrbanFarmers. Dat was erg lekker en mogen wij spreken van een gelaagde excursie met dank aan degenen die het hebben georganiseerd!

Openavond 2017

Ieder jaar houden de vier tuincomplexen van de Stichting Kindertuinen Delft een openavond. Een ieder die belangstelling heeft in de kindertuinen, kan zien wat de kinderen, onder leiding van de enthousiaste leiding, de laatste tijd hebben geleerd en gedaan.
Veel ouders, opa’s en oma’s en andere geïnteresseerden zijn dan ook langsgekomen. De kinderen legde, aan wie er belangstelling voor had, uit wat dit allemaal was. 
Eén van de vele belangstellenden was onze bladluis, die aan alle vier de complexen een bezoek bracht. 
Wat hem dit jaar opviel, was dat de vier complexen elk een eigen karakter hebben.
De Boterbloem is een natuurtuin, waar men zorgt dat het een leuke tuin is, maar waar ze de natuur zoveel mogelijk haar gang laat gaan.
De Zonnebloem is duidelijk een tuin waar de bloementjes een zeer belangrijke plaats innemen. Het is dan ook een lust voor het oog om de bloemenpracht te aanschouwen.
De Sleutelbloem is een tuin, waarvan bladluis nostalgische gevoelens kreeg. Toen hij in zijn jongere jaren zelf een schooltuin had, tuinde men net als nu.
De Goudsbloem is een tuin, waar bladluis al jaren enthousiast over is. Alles staat keurig in een lijn en er is met wat moeite onkruid te vinden.
Van alle vier de tuincomplexen was bladluis zeer onder de indruk en wil iedereen, maar zeker de kinderen een pluim geven voor hun prestaties!